Soproni Horváth József utca

2012 - Soproni Horváth József utca
2012 - Soproni Horváth József utca a IV. László király út felől
Soproni Horváth József önarcképe (1891-1961)
Település: 
Sopron
Városrész: 
Jereván lakótelep
Honnan hova tart: 
Jereván, Révai Miklós utca—IV. László király utca
Jelenlegi elnevezés: 
1991
Elnevezés eredete: 

Horváth József híres soproni festőművészről (1891—1961)

Festő volt; „...ez a hatalmas szál ember, a vérbeli művész örökké töprengő, minden fuvallatra érzékeny, gyermekien ártatlan lelkét hordozta magában. Átható szeme borongva kutatta az élet arcát, ecsetje szerzetesi alázattal, önmarcangoló felelősséggel építette a valóság felfokozott szépségű világát ...” (Becht Rezső). Nem először írunk róla, mégsem árt, ha ebben a sorozatban is helyet kap. Hiszen vita előzte meg azt a határozatot, amellyel a Jereván városrész-beli Munkásőr utcát adományozták neki.
Kemenesszentpéteren született, Keszthelyen járt gimnáziumba, Budapesten végezte a Képzőművészeti Fóiskolát. Boldog, de rövid nagybányai időszak után katonaként Bécsbe került. Lábhibája miatt felmentették. Zomborban tanárkodott,
a megszállás elől - betegen - szülófalujába menekült. Új, végleges és utolsó munkahelye Sopron. Itt nősül meg, rokon-
ságba kerülvén Mende (Mühl) Gusztávval és Mühl Aladárral.
Egyedülálló vízfestési technikával készített képeinek gyűjteménye a Caesar-házban látható. Több képe díjat kapott, sok képét vásárolták meg magánosok, néhányat közületek.
Így vált Horváth József soproni festóvé. A neve előtti jelzőt ő maga talán ha egyszer használta, valamelyik fővárosi kiállításon, mi azért írjuk le, hogy megkülönböztessûk a zenész Horváth Józseftől, aki - kortársaként - ugyancsak megérdemli az utókor tiszteletét.
(Forrás: Hárs József - Akikről utcát neveztek el Sopronban, 1992)

wahavi honlaptervezésdrupal