Ferenczy János utca

2012 - Ferenczy János utca, balra a Gárdonyi Gézs Iskola
2012 - Ferenczy János utca, balra a Benedek Elek Pedagógiai Főiskola
2012 - Ferenczy János utca a Lackner Kristóf utcától
Település: 
Sopron
Honnan hova tart: 
Kossuth Lajos utca—Ösvény utca
Jelenlegi elnevezés: 
1945
Elnevezés eredete: 

Ferenczy Jánosról, mártírhalált halt szakszervezeti vezetőről (1879—1944)

Egyike azoknak, akik nem faji, hanem politikai okok miatt vesztették életüket a második világháború német koncentrációs táboraiban. A nyilas hatalomátvétel következtében került a Gestapo kezére mint ellenségként nyilvántartott szociáldemokrata. Sem a háború, sem a Volksbundot nem szívelhette, az kétségtelen.
A cipészszakmát tanulta, s művelte, közben részt vett a szakszervezet bérharcaiban. Később az 1896-ban alakult Munkásbiztosítónak lesz tisztviselője. Egy időben könyvelő a Sopronmegyei Fogyasztási és Termelési Szövetkezetben.
Beválasztják a soproni törvényhatóságba, ahol főleg beadványokkal igyekszik segíteni a munkanélkülieken, illetve felhívni a figyelmet gyerekek éjszakai dolgoztatására vagy az alacsony bérekre a harmincas évek világválsága idején.
Az erősen osztrák befolyás alatt működő Természetbarátok Turista Egyesületének egyik alapítója, s a szociáldemokraták szervezetének vezetője itt a városban. A nyilasok szemében kommunista, a kommunisták szerint jobboldali szociáldemokrata. Kérdés - ha történelmietlen is -, mi lett volna vele, ha megéri a Rákosi-korszakot? (Ugyanezt kérdezhetnénk Bajcsy-Zsilinszky Endrével kapcsolatban is.)
Utcája, még rövidke formájában, a szürke nénék fürdőházáről kapta nevét, hosszúra nyúlva már gróf Klebelsberg Kunó közoktatásügyi miniszter és országgyűlési képviselőnk emlékét hirdette 1945-ig.
Amikor 45-ben szóbakerült a neve, Budapestről érdeklődtek: - Jó, jó, de ki az a Ferenczy János?
Nos, legalább mi tudjunk róla valamit.
(Forrás: Hárs József - Akikről utcát neveztek el Sopronban, 1992)

Korábbi elnevezések: 
Fürdő utca: 1866., Fürdőház utca: 1886., gróf Klebelsberg Kunó utca: 1934.
Jellegzetességek: 
Az Isteni Megváltó Leányainak, a „szürkék”-nek zárdája és iskolái 1866, 1886, 1898, a rendházban ma: Gárdonyi Géza Általános Iskola; Benedek Elek Pedagógiai Főiskola; Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnázium („Vas—Villa”, 1988, kertészet helyén)

wahavi honlaptervezésdrupal