Bünker János Rajnárd köz

Sopron és környéke utcanév keresője

Néprajztudós. Keresztneveit a németek Johann Reinhardnak írják, a másodikat Raimundnak is. Svájci szülőktől Karintiában született, Felsőlövőn végezte el a tanítóképzőt. Magyarul itt és Győrött tanult meg. A soproni evangélikus elemi iskola tanítójaként oktatta a gyerekeket kézügyességre (slöjd volt a neve a tárgynak), erről könyvet írt. A nyári szünetekben Nyugat-Magyarország és Ausztria parasztházait kutatta, rajzolta, fényképezte. Főleg a hienc népmeséket gyűjtötte, s magyar néprajzi munkákat fordított németre.
A soproni múzeum néprajzi anyagából a horvát, német szobaberendezéseket, a harkai vendéglő kármentős ivóját ő gyűjtötte. Egyik főőre a Deák téri Lenck-villában 1913-ban nyílt múzeumnak.
Hirtelen és korai halála (1914 novemberében hunyt el, 51 éves korában) jelentős néprajzi munkáit szakította félbe. Talán ezért is van az, hogy német nyelvterületen még ma is nagyobb a híre, mint nálunk a múzeum falain kívül. Most is egy svájci egyesület segít a kutató és múzeumberendező tudós széleskörű elismertetésében.
(Forrás: Hárs József - Akikről utcát neveztek el Sopronban, 1992)

Település
Honnan hova tart
Templom utca—Színház utca
Elnevezés eredete

Svájci származású soproni tanító, néprajzos és múzeumőr (1863—1914)

Jelenlegi elnevezés
1991
Korábbi elnevezések
Névtelen az evangélikus templom építése után: 1784
Jellegzetességek
Bíróság (volt ev. elemi iskola)