Bünker János Rajnárd köz

2012 - Bünker János Rajnárd köz
Bünker János Rajnárd (1863-1914)
Település: 
Sopron
Honnan hova tart: 
Templom utca—Színház utca
Jelenlegi elnevezés: 
1991
Elnevezés eredete: 

Svájci származású soproni tanító, néprajzos és múzeumőr (1863—1914)

Néprajztudós. Keresztneveit a németek Johann Reinhardnak írják, a másodikat Raimundnak is. Svájci szülőktől Karintiában született, Felsőlövőn végezte el a tanítóképzőt. Magyarul itt és Győrött tanult meg. A soproni evangélikus elemi iskola tanítójaként oktatta a gyerekeket kézügyességre (slöjd volt a neve a tárgynak), errõl könyvet írt. A nyári szünetekben Nyugat-Magyarország és Ausztria parasztházait kutatta, rajzolta, fényképezte. Főleg a hienc népmeséket gyűjtötte, s magyar néprajzi munkákat fordított németre.
A soproni múzeum néprajzi anyagából a horvát, német szobaberendezéseket, a harkai vendéglő kármentős ivóját ő gyűjtötte. Egyik főőre a Deák téri Lenck-villában 1913-ban nyílt múzeumnak.
Hirtelen és korai halála (1914 novemberében hunyt el, 51 éves korában) jelentõs néprajzi munkáit szakította félbe. Talán ezért is van az, hogy német nyelvterületen még ma is nagyobb a híre, mint nálunk a múzeum falain kívül. Most is egy svájci egyesület segít a kutató és múzeumberendező tudós széleskörű elismertetésében.
(Forrás: Hárs József - Akikről utcát neveztek el Sopronban, 1992)

Korábbi elnevezések: 
Névtelen az evangélikus templom építése után: 1784
Jellegzetességek: 
Bíróság (volt ev. elemi iskola)

wahavi honlaptervezésdrupal