Soproni üveges feljegyzései a 19. századból

Johann Karl (Carl) Schuster Kőszegen született 1801. augusztus 8-án, ám szülei Sopronban esküdtek egymásnak örök hűséget. Annál is inkább, mert az anya soproni volt. Az ilyen kapcsolat a két szabad királyi város között nem számított ritkaságnak. Még a Schuster családban sem. Két nemzedékre visszamenőleg. Eredendő foglalkozásuk azonban tímár. Schuster András, az apa, az első, aki az üveges mesterséget választotta, viszont visszatért Kőszegre. Ott úgy látszik megtalálta számítását, mert üzletet nyitott, valószínűleg felvirágoztatta, s örökül hagyta másik fiára, Sámuelre. Érdekes, hogy a fiút ennek ellenére a soproni céh előtt szabadították fel, majd fogadták mesterré, éppúgy, mint a következőnemzedék képviselőjét, az ő fiát, Frigyest.

Johann Karl 1818. május 21-én, a díszbe öltözött soproni üvegesek gyűlésén, ünnepélyesen, a nyitott céhláda előtt, 17 évesen, mint a többi, lett inasból céhlegénnyé. Hasonló külsőségek közepette, 1827. február 5-én, Kőszegről hozott bizonyítvánnyal, több, mint három évet és jó erkölcseit igazoló vándorkönyvvel kérte, hogy fogadják be maguk közé mesternek. Szakértelmét mesterremekkel bizonyította. Ez, a leírás szerint, egy 18 hüvelyk magas és széles ablak volt, hat sarkos üvegtáblával és egy 9 hüvelykes, dróttal felerősített laternával. A gyűlés jónak találta, Johann Karl pedig lefizette az illetéket.

Miért nem ment vissza apjához? Mert itt, Sopronban lakott egy atyjafia, a törődött üveges mester, Samuel Lieberth, aki szívesen vette be segítőnek, üzlettársnak, akárminek, csak ne kelljen tovább vállalnia a rá kiosztott városi munkákat. Ráadásul segédje is eltűnt, mint a kámfor. (Felesége vagy beteges volt, vagy nem tartozott a szakmához, hiszen ellenkezőesetben özvegyi jogon később, férje halála után, gyakorolhatta volna az ipart.)

A műhely, az üzlet és a lakás a Grabenrunde 33. számú kis telken volt, a belső körön, a várfalhoz tapasztva, a feltöltött vizesárok mellett. Ide költözött Johann Karl, sőt nem is sokára asszonyt hozott a házhoz. 1830. október 10-én kötött házasságot Kummert Terézzel, egy soproni tűkészítő mester lányával.10 Az ismeretség lehet, hogy még Kőszegről keltezhető. Ugyanis éltek ott is Kummertek. Nyilván nem volt ellenükre, hogy az ifjú párt a Kőszegről származó és nagybátyja révén ide választott lelkész, a neves történész, Gamauf Teofil adta össze. Életre szóló kapcsolat egyházzal, várossal és történelemmel. Legalábbis ami Johann Karlt illeti.