Szülőföldünk megyei honismereti, helytörténeti és néprajzi pályázat díjkiosztó

Dátum: 
2011. augusztus 17.

Zsúfolásig megtelt a Megyeháza díszterme 2011. augusztus 17-én szerdán délelőtt Győrött, mikor is a „Szülőföldünk”megyei honismereti, helytörténeti és néprajzi pályázat eredményhirdetését és díjkiosztóját tartották. A meghívottakat Kóczán Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke, Néma Sándor, a „Szülőföldünk” Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesület elnöke és a pályázatokat elbíráló bizottság tagjai köszöntötték.

A honismeret a legkiválóbb eszköz a nevelésben, az ismeretek kézzelfoghatóvá, személyessé, életszerűvé tételében. Alkalmas arra, hogy a szülőföld, a lakóhely múltját megismerjék diákjaink. Segíthet abban, hogy ez az ismeret ne csupán egy tiszteletreméltó nemzeti kincs, hanem mindennapjainkat át-meg átszövő eleven érték legyen. A honismeret nagyon is közvetlen módon segíti kisebb csoportok, közösségek létrehozását, amelyek nélkül az iskola nem iskola, amelyek nélkül nevelni nem tudunk. Okítani igen, de nevelni biztosan nem.

A „Szülőföldünk” Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete – főként a megyei és a győri városi önkormányzat erkölcsi és anyagi támogatásával – több mint három évtizede, 1974 óta szervezi és koordinálja a megyei honismereti, helytörténeti és néprajzi pályázatot. Az idei pályázatra ismét szép számmal érkeztek felnőtt, ifjúsági és általános iskolás pályamunkák az elhivatott és lankadatlan érdeklődésű és szorgalmú pályázóktól.

Az „eredménylista” szerint a 102 benyújtott pályamunkából 79 volt értékelhető, azaz díjra, könyvjutalomra vagy oklevélre érdemes. Helytörténeti kategóriában 60, néprajzi témában 12, fotó kategóriában 7 pályázatot értékelt a zsűri (22 felnőtt, 52 ifjúsági.)

A kiváló színvonalú pályázatok miatt, három első díj került kiosztásra, felnőtt helytörténeti kategóriában:

  • Hárs József (Sopron) … Magyarország az Ön lábai előtt hever, Császári Fenség!... 1848-49 ezúttal nem úgy, ahogyan megszoktuk…;
  • Takács Istvánné (Győr) Családom históriája;
  • Torma Margit (Sopron) A mai Újkér hősi halottjai…

Mind a három pályázat kiadásra érett munka. Győr város különdíját Torma Attila kapta, „Városi poli-tik-tak” jeligés, Változatok egy sétányra, avagy kegyeleti emlékpark Győrben – a Bisinger című munkájáért.

A megyei önkormányzat a díjkiosztó ünnepség helyszínének térítésmentes biztosítása mellett anyagi támogatással is hozzájárult a több évtizedes hagyománnyal bíró pályázat sikeres lebonyolításához.

Forrás: 
Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat honlapja (http://www.gymsmo.hu)

wahavi honlaptervezésdrupal