Dr. Várszegi Asztrik főapát levele a 2012-es "Anyánk és mi" című pályamunkámmal kapcsolatosan

Dátum: 
2012. december 3.

Dr. Várszegi Asztrik OSB főapát H-9090 Pannonhalma
Hárs József úrnak


Kedves Jóska Bátyám!
Nagy örömet okoztál azzal, hogy legújabb munkádat elküldted. Az elmúlt hetekben gyengélkedtem és ezért időm is volt, hogy elolvassam, tanulmányozzam. Gratulálok hozzá! Nagyszerű munka, élmény volt olvasása. Sokan úgy látják a történelmet, hogy csaták és gazdasági válságok, nagy mozgások, vagy dinasztiák története. Nem, emberek, családok, anyák és gyermekek élettörténete, akiket gondosan nevelnek, akiket gyermekkorukban szerettek és oktattak, hogy felnőttként helyt tudjanak állni az amúgy viharos mindennapokban. Igazi soproni és polgári környezetet rajzoltál meg, amely mélyen érintett, hiszen korkülönbségünk és a közben bekövetkezett világégés ellenére ebből még nekem is jutott családomban. Hogy kicsi a világ, azt a bennünket összekapcsoló személyek sora mutatta meg számomra. A bencések természetes dolog, bár nekem ők, a munkádban említettek már rendtörténet, de az igazi meglepetés az volt, hogy még közös tanáraink is voltak: Radó Ferenc és Augustinovitz Elemér, de még több közös ismerős is, mint Mohainé Katanics Maresz, Khoór főorvos úr, Lauringer Ernő, Kubinszky Mihály is felbukkantak.
Korrajz, neveléstörténet, Édesanyátok különös, de tiszteletreméltó vállalkozása, hogy fiai felcseperedéséről naplót ír, gyermekgyógyszat, iskolatörténet, egy polgári család szociológiája, bencés iskola, keresztény nevelés, és még sorolhatnám azokat a kiaknázható szempontokat és síkokat, amely az olvasás során elém tárult.
Kedves Jóska Bátyám! Berekesztem lelkesedésemet és ismételten is köszönöm, hogy mindezeket leírtad, és hogy megtiszteltél vele.
 Jó egészséget kívánok, hogy többet is írhassál.
Tisztelettel és szeretettel köszöntelek és már most áldott Karácsonyt kívánok.

Asztrik sk.

Pannonhalma, 2012. december 3.

Forrás: 
email

wahavi honlaptervezésdrupal